Adobe Commerce of Magento Open Source?

Wie Magento opzoekt in Google, stuit vanzelf op een heel andere naam: Adobe Commerce. Adobe is de eigenaar van Magento en verwelkomt je graag als betalende klant. Dan neem je Adobe Commerce af, vroeger ook bekend onder de namen Magento Commerce en Magento Enterprise. Met Adobe Commerce heb je dan een zeer compleet software-pakket met alle support die je daarbij mag verwachten.

Mooi spul, maar een dure hobby, dat moeten we daar wel meteen bij zeggen. De hoge kosten maken Adobe Commerce vooral voor grotere ondernemers interessant en daar is Adobe Commerce dan ook op ingericht, met veel extra’s die juist grote webshops van dienst zijn. Als je je webshop kostenefficiënt wilt inrichten, kun je beter bij Magento Open Source blijven. Daar heb je dan wel programmeurs bij nodig, daar komen wij om de hoek kijken, want Ridders is Magento-specialist.

Magento geschiedenis

De geschiedenis van Magento gaat terug tot 2007. Magento was geïnspireerd op het oudere osCommerce, waar het in de eerste ontwikkelingsfase ook sterk op leek, maar al gauw kozen de ontwikkelaars een eigen weg en werd Magento een heel eigen open source platform met unieke features en kwaliteiten. In die tijd waren webshops nog lang niet zo vanzelfsprekend als tegenwoordig, al was wel duidelijk dat de e-commerce een hoge vlucht zou gaan nemen. Dat gaf Magento vleugels, het open source platform werd al snel erkend als één van de beste in zijn soort.

Het succes van Magento wekte uiteraard ook de interesse van andere investeerders. Na eerst door eBay te zijn aangekocht, werd Magento uiteindelijk door Adobe overgenomen. Voor die overname had Adobe een slordige 1,7 miljard dollar over, wat de waarde en de potentie van Magento maar onderstreept. Adobe zag vooral kansen in het aanbieden van een betaalde versie naast het gratis Magento Open Source, waarvoor de open source versie dan als instapmodel kon fungeren. Zo ontstond, na eerdere betaalde versies onder andere namen, de huidige verdeling van Magento Open Source naast Adobe Commerce.

Twee smaken: open source & commerce

Adobe is eigenaar van zowel Magento open source als Adobe Commerce. Magento open source is en blijft gratis, dus als verdienmodel is dit platform minder interessant. Voor Adobe is de gratis versie belangrijk als „instap”: potentiële klanten gebruiken eerst de gratis open source versie van Magento, maar stappen op zeker moment, als hun shop een miljoenenomzet maakt, over op Adobe Commerce. Daarmee is de doelgroep van Adobe Commerce ook duidelijk. Voor Adobe zijn klanten met een grote financiële slagkracht het interessantst.

Ridders is een Magento-webshopbouwer die zich juist richt op bedrijven die van een ander systeem op Magento overstappen, en daarnaast op oudere webshops die van Magento 1 op Magento 2 overstappen. Door de bank genomen zijn onze opdrachtgevers een maatje te klein voor Adobe Commerce en zijn ze juist op hun plek bij Ridders, waar ze minder kosten hoeven te maken en kunnen profiteren van de korte lijnen en de laagdrempelige dienstverlening van een overzichtelijk webbureau. Ridders werkt vanzelfsprekend met Magento Open Source.

Adobe Commerce voor- en nadelen

Adobe Commerce is duurder dan wat wij bieden en dat heeft natuurlijk wel zijn redenen. Ridders is „koningsklasse”, zeggen we zelf, maar we kijken wel op naar Adobe Commerce, dat zeker extra’s heeft die „onze” open source-versie van Magento niet heeft. Adobe Commerce heeft support van Adobe, terwijl je bij de open source-variant je Magento-ondersteuning zelf moet regelen. Adobe Commerce wordt ook sneller geüpdatet en is daarmee nog beter opgewassen tegen onvolkomenheden en bedreigingen van buitenaf. Verder heeft Adobe Commerce extra features speciaal voor grote shops, zodat de B2B-onderdelen makkelijker kunnen worden ingevoegd en je vele duizenden producten kunt toevoegen aan de webshop, terwijl die shop wel gewoon snel en gebruiksvriendelijk blijft.

De nadelen van Adobe Commerce zijn aan de andere kant kernachtig samen te vatten in één woord: geld. Het is gewoon een behoorlijke investering, die voor middelgrote webshops niet aan te raden is. De voordelen van Adobe Commerce zijn vooral voor grote webshops met grote omzetten interessant.

Magento open source door Ridders

Bij Ridders werken we dus, naar tevredenheid, met Magento Open Source. Dat is een behoorlijk uitgebreid platform dat voor kleine, middelgrote en zelfs grote webshop alle mogelijkheden biedt voor online succes. Wat dat aangaat heb je Adobe Commerce dus nog lang niet nodig. Onze Magento-specialisten weten er het beste uit te halen en daar pluk jij als onze opdrachtgever de vruchten van. Bij ons kun je rekenen op:

  • Technisch vaardige Magento-specialisten die voor jou de webshop bouwen die je voor ogen hebt.
  • Een snel en slim Magento Support Team dat direct ingrijpt bij problemen in de shop.
  • Volop maatwerk waar nodig.
  • Heldere onderhoudscontracten waarbij je precies weet waar je aan toe bent.
  • Complete ecommerce-ondersteuning, inclusief zoekmachineoptimalisatie en scherpe teksten.

En dat alles voor een zeer concurrerende prijs, want we weten dat het bij ondernemen ook om kostenefficiëntie gaat.

We maken graag kennis met jou en je onderneming, en als die er is ook met je bestaande webshop. Schuif aan aan onze ronde tafel met uitzicht op de oude binnenstad van Alkmaar, of nodig ons uit. Met Ridders haal je uit Magento open source wat er in zit!

Ridder Ron

Samen aan de slag met jouw project?

Neem dan contact op met Ron Arends

Bekijk ons hele team